7 Ağustos 2009 Cuma

JUVENTUS

İtalya'nın siyah beyazıdır Juve. Milano'da acımasız Inter-Milan rekabeti yaşanadursun,Torino'nun medar-ı iftiharıdır. Ama son yıllarda küme düşürülme süreci ile başlayan dalgalı süreç bir türlü bitmiyor. Kulübü 2. ligden alan Didier Deschamps'dan sonra teknik direktörlük görevine gelen Claudio Ranieri'de beklenen patlamayı yaptıramamıştı. Juve'nin teknik direktörler tarihine bakıldığında 80ve 90'larda İtalya'nın efsaneleri Zoff,Trapattoni ve Lippi'yi görürüz.Bu dönemde Avrupa'da almadık kupa bırakmadıkları gibi,İtalya ligini de domine ettiler.Eski günlerin özlemi giderek büyüyedursun,dünyada geçen yılın kuşkusuz en başarılı takımı Barcelona yeni bir akım başlattı.Kulübün efsanevi oyuncusunu ,Joseph "Pep" Guardiola,genç yaşında takımın başına getirdi ve daha ilk yılında tüm kupaları aldığı gibi,herkesi hemfikir edecek şekilde dünyanın en iyi futbolunu oynattı.Bu ani başarı,aslında bunu da tartışmak lazım,o kadar ani değil,Juventus ve Milan'ı da aynı taraf yöneltti ve yönetim efsane kaptan Ciro Ferrara'yı başa getirdi.Keza benzer şekilde Milan'da takımı eski Brezilya'lı oyuncusu Leonardo'ya emanet etti.Sonuçlarını hep birlikte göreceğiz,bu taktik her zaman ,her yerde tutar mı? Benim kalbimden geçen tutması ve hatta Beşiktaş'ın başına da benzer birinin gelmesi.Ertuğrul Sağlam bu yönde bir denemeydi ama olmadı.Nedenlerini ilerleyen zamanlarda tartışacağız.Juve ve Ferrara hakkında Maraton'un internet sitesinde İtalya kaynaklı oldukça güzel bir yazı çıktı,sizlerle paylaşmak istedim.


Juventus transfer bütçesini yükselterek Inter’in Serie A’da son yıllarda kurduğu hegamonyayı yıkmak yolunda ilk adımını attı. Siyah-Beyazlıların yaptığı transferlere kağıt üzerinde baktığımız zaman, sahanın her bölgesinde çok iyi kurulmuş bir takım olduğunu görüyoruz. Takımdaki şikayetler ve mutsuzluk Ranieri’nin ayrılmasıyla sona erdi. Ciro Ferrara’nın teknik adamlığa getirilmesi soyunma odasına yeni bir uyum ve denge getirdi. Juventus da 12 ay önce Barcelona’nın başlattığı teknik adam olarak tecrübesiz eski efsanevi futbolcuyu takımın başına getirme modasına uyanlar kervanına katıldı.
DEFANS
Kalede tabii ki bir değişiklik yok. Buffon ve yedekleri Manninger ve Chimenti takımda kaldılar. İtalya Milli Takımının efsanevi kalecisi geçen sezon geçirdiği sakatlık sonrası formsuzluğu bu sezon yaşamak istemiyor ve Dünya Kupası’na formda bir şekilde hazır olmak istiyor. Gigi Buffon yakında 32 olacak, yani bir kalecinin en verimli olduğu yaş ve tecrübeli file bekçisi Iker Casillas’a kaptırdığı dünyanın en iyi kalecisi ünvanını geri almak istiyor. Bir türlü tam olarak içe sinmeyen Mellberg takımdan ayrılırken Fabio Cannavaro geri döndü. Ayrıca, genç ve gelecek vaat eden stoper Caceres bir seneliğine Barcelona’dan kiralandı. İtalya’nın Kaptanı, aynı Parma’dan ve Juventus’tan eski takım arkadaşı olan Buffon gibi Dünya Kupası’ndan önce en iyi formunu yakalamak için çok motive olmuş durumda. Juventus’da Serie A’nın en iyi defans bloklarından birini oluşturan Cannavaro-Chiellini ikilisi, ayrıca İtalya Milli Takımı’nın da ilk on birinde görev yapıyor. Legrotaglie ise defansın göbeği için çok önemli bir alternatif durumunda. Kanatlarda tecrübe, güç, hız ve açlık gibi birçok özelliklere sahip olan Zebina, Molinaro, Grygera ve De Ceglie (eğer kiralık verilmezse) Ciro’nun görev vermesini bekliyor olacak. Özetle, eğer Cannavaro formunu bulursa Juventus defansı çok sağlam ve belki de Serie A’nın en iyi defansı olma yolunda Inter’e kafa tutabilecek tek savunma hattı.
Puan: 7.5/10
ORTA SAHA
Pavel Nedved futbolu bıraktı. Ekdal ve Marchionni takımdan ayrıldı ama Juventus, transfer pazarındaki iki önemli oyuncu Diego ve Felipe Melo’yu alarak kazançlı çıktı. Gözüken o ki Ferrara takımını 4-3-1-2 oynatacak. Brezilyalı yıldız Diego ikili forvetin arkasında olacak. İtalya Ümit Milli Takımı'nın en yetenekli oyuncusu Giovinco ise önemli dakikalar alarak sahadaki kalitesini göstermek için hocasını zorluyor. Tarih sanki tekerrür ediyor gibi... Genç Del Piero, efsanevi Roberto Baggio ile forma savaşına girmişti. Şimdi Diego ve Del Piero üzerinde baskıyı kurma sırası genç Giovinco’da. Napolili teknik adam orta sahadaki üçlü için Serie A’nın en savaşçı ve fizik gücü en yüksek orta saha oyuncularına güveniyor: Camoranesi, Melo ve Sissoko ilk on birde başlayacak olanlar gibi gözüküyor. Zanetti, Tiago, Marchisio ve Salihamidzic ise uzun Şampiyonlar Ligi ve Serie A maratonundaki rotasyon için hazırlar. Poulsen ve Almiron hala kadrodalar, ama görenen o ki ağustos sonundan önce takımdan ayrılacaklar.
Puan: 8/10 FORVET
Şu ana kadar herhangi bir değişiklik olmadı ve bu Juve için iyi bir durum. Del Piero ve Amauri çok uyumlu bir ikili oluşturdular. Bu ikili, arkalarında Iaquinta ve iyi bir sezon geçirerek Domenech tarafından 2010’da Güney Afrika’ya götürülmeyi uman Trezeguet’in baskısını hissedecekler. Özetlemek gerekirse, Juve’nin hücum hattını üç güçlü oyuncu ve istikrarlı Alessandro Del Piero oluşturuyor.
Puan: 8/10
TEKNİK ADAM
Ciro Ferrara’nın teknik adam olarak tecrübesiz olması Juventus’un tekrardan liderliğe soyunması beklendiği (hem Serie A’da hem Şampiyonlar Ligi’nde) bir sezonun uzun vadesinde sorun olabilir. Ancak Ferrara’nın saha üstünde tecrübesiz olmadığı kesin. Muhteşem futbolculuk kariyerinde Diego Maradona, Gianfranco Zola ve Roberto Baggio’yla takım arkadaşlığı yaptı... Carlo Ancelotti, Fabio Capello ve Marcelo Lippi (ayrıca Ferrara’yı 2006 Dünya Kupası'nı kazanan Milli Takımın teknik ekibine dahil etmişti) onun teknik direktörlüğünü yaptılar. Tüm bunlar Ciro’nun oyunla ilgili tecrübesinin ve bilgisinin yetersiz olmadığını gösteriyor. Geçen sezon kulübede geçen sadece iki maç ve bu sezon öncesi oynanan bazı hazırlık maçlarından sonra Ciro Ferrara’nın teknik adamlığıyla ilgili yargıya varmak yersiz olacaktır.
Puan: ?/10
TAKIM Geçen sezon Inter’in 10 puan arkasında ligi 2. sırada bitiren Juve, bu sezon İtalya’nın en güçlü takımına kafa tutmaya çalışacak. Kadroda hem derinlik hem de her pozisyonda kaliteli alternatifler var... Ciro’nun arzusu ve hırsı acaba geçen sezonun kaybedilmesinin baş nedeni olan soyunma odasındaki huzursuzluğu giderebilecek mi? Guardiola geçen sezon göreve geldiğinde aldığı takım üstün bir seviyeydi. Genç ve bütünlük gösteren bir takım... Ciro o kadar şanslı değil. Her ne kadar Juventus yönetimi genç oyunculara yatırım yapsa da, takımın performansı hala Cannavaro, Del Piero ve Cannavaro gibi yaşlı senatörlere bağlı; bakalım bu kumar tutacak mı? Takımdan beklentiler bu sezon Serie A’da şampiyonluğu sonuna kadar kovalamak ve Şampiyonlar Ligi’nde gidelebilecek en üst noktaya gitmek. Ancak Juventus’un önceliği ulusal ligde Inter’e üstünlük sağlamak. Tahminimiz: Serie A’da ikinci ve Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finalist.
Takım Puanı: 8/10

Hiç yorum yok: